April t/m september 2023
Afgestudeerd en tijd voor wat anders: een droom verwezenlijken. Met onbekende bestemming besloten mijn vriendin en ik een half jaar te gaan wonen in een tiny house op wielen: onze camper die wij in de twee jaar voorafgaand tijdens onze studie hadden omgebouwd van kale bestelbus tot zelfvoorzienend huis van 6 vierkante meter. We besloten 6 maanden uit te trekken om de mediterrane kust af te rijden, van Portugal naar Griekenland en elk land daartussenin. Ver weg van alle verantwoordelijkheden van het volwassen leven, op zoek naar plezier, innerlijke rust en richting.
April | Portugal
Vol spanning en verwachtingen rijden we in één ruk naar het noorden van Portugal. We struinen met positieve energie rond, maar het voelt nog onwennig: hoe werkt dit leven op 6 vierkante meter? Hebben we nog genoeg water? Waar slapen we vanavond? Mogen we hier eigenlijk wel overnachten? De ene keer slapen we bij een boer en de andere keer langs de kant van een zijweggetje. Wild staan, alhoewel toegestaan, is toch spannend. Eén ding weten we wel zeker: het voelt nu al als een van de beste keuzes die we hadden kunnen maken.
Mei | Spanje & Frankrijk
Naast een vriendin bezoeken in Valencia is er geen plan. Gewoon ons leven leiden, van dag tot dag. Op een van de laatste dagen in Frankrijk krijgen we motorpech. We overnachten op een autosloperij om de volgende dag naar de garage gesleept te worden. Gek, opeens afgesloten zijn van je huis, maar het kon ons niet van ons stuk brengen.
Juni | Italië & Kroatië
We lezen in het nieuws dat er een hittegolf over Zuid-Europa gaat trekken. We veranderen onze originele koers van zuid Italië (waar het achteraf 48°C werd) naar de hoger gelegen Dolomieten, waar we het gewoon lekker fris was met 15-20°C en 8°C in de nacht (misschien ook weer iets te veel van het goede). We staan hier voor het eerst echt lekker meerdere dagen op dezelfde plek: onder een gondel verbonden met de Seiser Alm, een enorme alpenweide die je doen denken aan Almhof reclames.
Na 2 weken in de bergen begint de kust weer te kriebelen en er is veel regen voorspeld in noord Italië. We maken een hitteplan en rijden door naar Kroatië. Dit landschap was echt uniek voor ons. Glashelder water een super ruig, door de wind geërodeerd landschap, afgewisseld met steden die je het gevoel geven dat je in de middeleeuwen bent. Geen wonder dat het grootste deel van Game of Thrones in dit land is opgenomen.
Juli | Albanië
Op de piek van de hittegolf bevinden we ons in Albanië, wat in ons hoofd het walhalla voor camperaars moest zijn. Wildkamperen is hier namelijk toegestaan per wet! Het vinden van een slaapplek bleek toch lastiger dan in andere landen. Routes waren slecht begaanbaar, we werden regelmatig met een schuin oog aangekeken en er lag overal opvallend veel afval. Daarentegen, de plekken die we wel wisten te bereiken waren bijzonder speciaal. Het is écht heet; op de piek van de hittegolf is het in Borsh, waar wij ons op dat moment bevinden, 42°C binnen en 36°C buiten. Sindsdien slapen we de rest van de reis met de deuren open. We leggen contact met een Bed&Breakfast in Gjirokastër en mogen twee nachten in een kamer slapen in ruil voor fotografie, we zijn denk ik nog nooit zo blij geweest met een airco.
Nachtvissers - Vlorë
Nachtvissers - Vlorë
Bosbrand op Corfu vanaf het strand van Borsh
Bosbrand op Corfu vanaf het strand van Borsh
Augustus - September | Griekenland
We rijden de Griekse grens over en er valt een deken van ontspanning en euforie over ons heen. We voelen het direct; in Griekenland voelen we ons thuis. Gedurende onze 6 weken in Griekenland rijden we de contouren van de Peloponnesos af, het vaste land. Bijna overal staan we recht aan zee, soms helemaal alleen. Langs de weg staan om de zoveel kilometer wilde vijgen die je zo van de boom kan plukken. Overal maak je vrienden met de lokale zwerfhonden en -katten. Onderweg van Thessaloniki richting Athene overnachten we op een plek waar we uitkijken op een bos waar het jaar daarvoor en bosbrand heeft gewoed. Alhoewel bosbranden niets nieuws zijn voor Griekenland doet het mij realiseren hoe fragiel ons milieu is en doet het mij de natuur nog meer waarderen.
September | Italië
Het is 5 maanden sinds we vertrokken zijn van huis en we nemen de boot van Igoumenitsa (Griekenland) naar Brindisi (Italië). We merkten hier dat de nieuwe ervaringen minder indruk begonnen te maken doordat we inmiddels zo ontzettend veel moois gezien hadden. Dit vonden we jammer en we besloten langzaam richting huis te bewegen, om in de toekomst weer extra te kunnen genieten van al het moois dat Europa te bieden heeft. Met rust, nieuwe richting en een verhaal dat we onze kleinkinderen nog gaan navertellen rijden we door Italië, Oostenrijk en Duitsland terug naar huis.

Zie hier meer van mijn werk

Back to Top